KKM'de Zorunlu Karşılık Oranları Yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaştırma adımlarını destekleyen adımlarını sürdürüyor.


929 Görüntüleme

Bu kapsammda, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve Döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Böylece biriken TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oranı artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda KKM'den TL mevduata geçiş teşviki verilecek.

Öte yandan uluslararası yatırımcıları çekmek ve yabancı sermaye akışını teşvik etmek amacıyla, zorunlu karşılık istisnaları 2024 yılının sonuna kadar uzatıldı. Bu sayede, yurt dışından yapılan yatırımların Türkiye ekonomisine olan katkısının artırılması hedefleniyor.

TCMB Zorunlu Karşılıklar Tebliği'nde değişikliğe gitti. Kur Korumalı Mevduat(KKM) için zorunlu karşılık oranları yükseltildi.

TCMB'nin "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, KKM'de 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar ve 1 yıl ve daha uzun vade için yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

Tebliğ ile yabancı para yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranları da yükseltildi. Oranlar vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli mevduatlarda oran yüzde 29'dan yüzde 30'a, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 25'ten yüzde 26'ya ve 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 19'dan yüzde 20'ye yükseldildi.

Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231102-42.htm

Abdullah Kalın/Ekonomist

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *