İstanbul - Yolcu otobüsünde taciz iddiası

Bayram tatilinde Adana'ya uzaklara gitmek üzere bindiği otobüslerde yabancı uyruklu bir muavin tarafından tacize uğramayı iddia eden 26 yaşındaki Kardelen Bark polise şikayetçi oldu.


47 Görüntüleme

Uğradığı tacizi sosyal medyasında da duyuran Bark, "Her yerde taciz edilen sözlü ya da fiziksel olarak hiç önemli değil, hiçbir kadının bunu yaşamasını istemiyorum. Ses çıkarmak zorundaydım, belki benim yaşadığım yaşamayı da çalmayı izliyorn bir çok insan var, belki küçük yaştakiler, belki büyük yaştakiler . Bunun artık sonunu bulmayı istiyorum." dedi. Gözaltına alınan şüphelinin sınır dışı olduğu öğrenilirken, otobüs firması yabancı uyruklu muavin çalıştırdıklarını ileri sürdü.

Olay, 11 Nisan Perşembe günü saat 21.00 sıralarında Fethiye-Adana seferini yapan 07 HGA 47 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsünde gerçekleşti. İddiaya göre otobüsün muavinlerinden biri olduğu iddia edilen yabancı uyruklu 16 yaşındaki MA, bayram nedeniyle Adana'ya giderken giden Kardelen Bark'a yolculuk sırasında kalçasını elleyerek taciz etti. Bark, ayrılırken koltukta oturarak kendisini taciz ettiği ileri sürülen MA'nın ellerini uzattığı anları da cep telefonuyla fotoğrafladı.

 

ERKEK ARKAŞINDAN YARDIM İSTEDİ

Taciz anlarının fotoğrafı erkek arkadaşına atanan Bark yardım istedi. Erkek arkadaşı ND ise otobüs firmasında yaşanan olayı bildirdi. Bir süre sonra otobüsün diğer muavini E.Ö. Kardelen Bark'ın ayrıldığı sırada yaşanan olayı sordu ve Bark'ın çektiğini gördü. Ardından arka koltuktaki muavin MA'yı alarak otobüsün önüne geçti.

 

OTOBÜS MOLA VERİNCE ŞİKAYETÇİ OLDU

Bark, otobüsler Antalya Otogarı'nda mola verdikten sonra polise şikayetçi oldu. Şüpheli MA da polis tarafından saldırıya uğradı. MA'dan şikayetçi olduğunu söyleyen Bark, otobüs firmasına da dava açacağını söyledi.

 

"ŞOKA GİRDİM"

Kardelen Bark, otobüsün yola çıkmasından yaklaşık 40 dakika sonra muavinin çıkışının ayrıldığını ifade ederek "İlk önce saçımda bir el hissettim. En arkanın bir önünde oturuyordum. Sonrasında saçımı toplayıp kenara aldım, yanlış gittiğinden diye düşünüyordum. 30 saniye kadar sonra arka koltuğun bana bir olduğu el uzandı ve kalçama dokundu.O anın şokuyla biraz irkildim ve kolum düştü, bir şey mi oldu diye idrak edemedim.Sonra eli elime ulaştı ve eli sürekli aranıyordu.O zaman dedim ki hayır bir yanlışlık yok bunda. yine de olayda olduğu için bir tepki veremedim, ne de başka bir şey yapabildim. şoka bağlı olarak, normalde ses çıkaracak bir insanım ama o anın şokuyla ne yazık ki olmadı" dedi.

 

"SESİMİ ÇIKARMASAM BİR YAPTIRIM UYGULANMAYACAĞINA EMİNİM"

Erkek arkadaşının otobüs firmasına kriz geçirdiğinin ardından diğer muavinin ayrıldığı olayını çekmesiyle fotoğrafını gösterdiğini anlatan Bark, bunun üzerine şüpheli MA'nın otobüsün ön bölümünün alındığını ifade etti. Seferin aksamadığı için Antalya'ya kadar gittiklerini, Antalya otogarında ise inerek polise götürüldüklerini söyleyen Bark, şüphelinin kendi beyanına göre 16 yaşında olduğunu ve yabancı uyrukluların orada eğitildiğini vurguladı. Bark, "Türkiye'de kaydı yok. Ben anlayamıyorum bu kadar büyük bir firmada nasıl böyle bir insan çalıştırabiliyorlar. Bizim psikolojimizi bozmaya nasıl bu kadar hak tanıyabiliyorlar. Bu nasıl bir mola. Benim de akıl alamadım önce zaten, bu kadar tedavin içinde nasıl yapabilirim, bu nasıl bir cesaret. Ama demek ki hiçbir yaptırım uygulanmadığı için bunlara o cesaretle bizi toplum içinde taciz etme olaylarında görüyorlar" diye konuştu. Olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu ve erkek arkadaşının kendisini İstanbul'a geldiğini söyleyen Bark, "Ne toplu taşımaya binebiliyoruz, ne artık şehirlerarasında yolculuk yapabiliyoruz, ne yolda yürüyebiliyoruz. Sözlü tacizi evet bir yerde sindirmişiz, öyle görünüyor ama artık bu kadarı da çok fazla. Herkes." Bize bunları yapmalı, yapmamalı. Ben sesimi çıkarmasam halen bir ceza uygulanmayacağına eminim. Otobüs firmasına dava açmak için avukatlarla hazırlıklarımızı yapıyoruz" şeklinde konuştu. Sevgilisinin desteğiyle şikayetçi olduğunu söyleyen Kardelen Bark, "Yanımızda bir erkek olmadan hiçbir şey yapamayacak mıyız, bir yola çıkamayacak mıyız, her zaman yanımızda ağabeyimiz, babamız, sevgilimiz ya da kocamız mı olmak zorunda. Biz neden artık bu ülkelerde rahat bir şekilde yürüyemiyoruz bile. Diyorum." ya biz sözlü tacizi sindirmiş bir ülkeyiz, buna tamam demişiz, demememiz gereken bir şey. Ama artık herkesin içinde yapılması çok büyük bir sorun bence" dedi.

 

"HİÇBİR KADININ BUNU YAŞAMASINI İSTEMİYORUM"

Sosyal paylaşımların yapılmasıyla ilgili ise Bark, şunları söyledi:

"Çünkü bir şekilde sesimi duyurmam gerekiyordu. Bu ilk değil, hiçbir kadının bir kere yaşamadığını, herkes yaşamıştır diye düşünüyorum. Ama sonlanmasını istiyorum. Artık yaşamak istemiyorum. Her yerde taciz edilmek sözlü ya da fiziksel olarak hiç önemli değil, istemiyorum. Ve Hiçbir kadının bunu yaşamasını istemiyordum. Ses çıkarmak zorundaydım, belki benim yaşadığım artık yaşamayı da çalışmayın çok insan var, belki küçük yaştakiler, belki büyük yaştakiler. Ama ben kesinlikle ki ses devam eden bir sürü insan var ve ben bunu bulmayı istiyorum." dedi.

Bark, olaydan sonra kendisinden herhangi bir özür dilemediğini, otobüs firmasından herhangi bir dönüş olmadığını ifade etti.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *