9 kişinin öldüğü silahlı kavgada baş şüpheli: Kanserdim, tedavi olmak için kaçtım

DİYARBAKIR'da 9 kişinin hayatı kaybedilen kavganın ilk şüphelisi olarak aranan ve 10 ay sonra Batman'da yakalanıp tutuklanan Behçet Taş'ın (68) ifadesi ortaya çıktı. Prostat kanseri olduğu için teslim olmadığını söyleyen Taş, "Ankara'da ameliyat olmaya gittim ve oldum. İyileşme sürecindeydim, 1 yıldır farklı farklı yerlerdeydim, tarlada kaldım. Aile büyüğüm diye beni bu olaylardan sorumlu olarak kullanıyorlardı" dedi.


55 Görüntüleme

Olay, 15 Haziran 2023'te Bismil ilçesi gezisinde Serçeler Mahallesi'nde meydana geldi. Alyamaç ve Taş aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle ortaya çıkan tartışma, kavgaya dönüştü. Taş ailesinden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş ile Alyamaç ailesinden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç hayatlarını kaybetti; Ahmet Alyamaç ve MA yaralandı. Kavgaya müdahale eden jandarma ekiplerinin üzerlerine ateş açıldı. Olayın ardından 12'si tutuklu, 10'u firar ve önce serbest bırakılan 9 kişi olmak üzere toplamda 31 şüpheli hakkında 151 sayfalık iddianame hazırlanırken, Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, 31 sanıktan 26'sı hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet, kavgaya müdahale etmeyen güvenlik güçlerine yönelik uygulanan ateş nedeniyle de 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 117'şer suç 180'er öldürülene kadar, 5 sanık ise Hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 338'er yıl 530'ar yıl boyunca hapis cezası talep edildi.

'TEPEDE, OLAYIN HEYECANI İLE BAYILDIM'

İddianamede, şüpheli olarak Behçet Taş'ın Batman'da bulunduğu ihbarı üzerine Diyarbakır ve Batman Jandarma Komutanlığı ekiplerine operasyon düzenlendi. Taş, saklandığı adreste yakalandı. İşlemleri sonrasında tutuklanan Taş, ifadesinde, "Bu olaylar, bize yapılan iftiralardan ibarettir, benim ne olaylar ortadadır. Bu arazi mahkeme kararıyla bize verildi. Karşı taraf mahkeme kararına saygı duymadı. Bizim 4 traktörümüzü kurşunladılar, köydeki insanlar girerek, insanlarla barıştırmaya çalıştılar. Bizim tarlaya ektiğimiz ekini yaktılar, jandarma da bize yapılanları bilmektedir. 'Bu tarlayı biçmeyin' dedim. Olayların büyümesi için çok çaba gösterdim. Bana aile reisi söylüyorlar ama eski zaman gibi değil; Nizamettin ve Ahmet A., biçerin yanındaydılar, ben de sigara almak için eve gittim. Sonra tepeye çıktım, bir ateş gördüm. Ancak yaklaşık 2 kilometre uzaktaydım, gençlerin yaptıklarından benim haberim yok. O gençlerin orada böyle şeyleri sürdürmesini bilsem engelleyecektim; tepede dumanı gördüm, aynı anda silah sıkıldı. O esnada köyümizdeki herkes olay yerine doğru hareketlendi. Barış için aracılıkta yaptım. Olayda anında kimsede silah yoktu, bende de silah yoktu. Olay yerinde jandarmaları, tepede, olayın heyecanı ile bayıldım" dedi.

'OLAYLARLA BİR ALAKAM YOKTUR'

Olaydan sonra teslim olmayı isteyen Taş, ifadesinde ise şunları kaydetti:

"Bu olaydan sonra teslim olmak istediğimi çocuklarma da söyledim. Çocuklarım bana prostat kanseri tanıdığını söylediler. Ankara'da ameliyat olmaya gittim ve oldum. İyileşme sürecindeydim, 1 yıldan farklı bir ortamda kaldım, tarlada kaldım. Bizim eski evde kaldım, belki bu süreçte birileri Ailem yaşlılarım diye beni bu olaylardan sorumluydu. Bu süreçte kaçak durumdaydım. Bu süreçte farklı tanıklar tutuldular. Yoksa devletten kaçmıyorum, benim ile bir ilgisi yok."

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *