Yüzde 70 görme engeli olan Bekir Ulu ‘’Bugün yeni bir 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’na daha başlıyoruz.’’

Yüzde 70 görme engeli olan Bekir Ulu ‘’Bugün yeni bir 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’na daha başlıyoruz.’’


424 Görüntüleme

Bugün yeni bir 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’na daha başlıyoruz. Hemen belirtmekte fayda görüyoruz ki engellilik kutlama yapılacak bir durum olmadığı için 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kesinlikle kutlama yapılan bir hafta değildir. Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlamalarına ilişkin çalışmaların yürütülmesi ve değerlendirilmesi, engellilerin yaşadıkları sorunlara dünya genelinde dikkat çekilmesi, eğitimden sağlığa birçok konuda hayata engellilerin penceresinden bakılması, bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için bütün engel gruplarına FARKINDALIK oluşturmak amacıyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası düzenlenmektedir.

 

Bu hafta içinde gün gün engel gruplarına ayrılan günlerde yapılan etkinlikler engellilerle ilgili olumsuz tutum ve algıların değişimine katkı sunmak; farklı nedenlerden meydana gelebilecek engelliliğin bir hastalık olarak değil farklılık olarak algılanmasını sağlamak; yapı ve şehircilik alanında engelli dostu olmayan binaların, kaldırımların, yolların ve uygulamaların engellilerin hayatlarını zorlaştırdığını kamuoyuna göstermek, engeli olan insanları daha iyi anlamayı, engellilerin hakları konusunda farkındalığı arttırmayı ve hayatın her alanına engelli insanları entegre etmenin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan faydalarının farkında olmayı teşvik etmektir.

 

Ülke nüfusumuzun yaklaşık olarak % 13’ünü engelliler oluşturmakta; aileleriyle birlikte ele aldığımızda engellilik konusu 86 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 40 milyonunu çok yakından ilgilendirmektedir. Dolayısıyla hiçbir ferdin; kamuda özel sektörde hayatın her alanında hemen hemen her üç kişiden birini ilgilendiren engellilik ve engelliliğe yol açan sebepler karşısında kayıtsız kalması, gözünü kapatması mümkün değildir. Milletimizi ve tüm insanlığı bu kadar yakından ilgilendiren engelli erişebilirlik ve farkındalık konusu kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, üniversitelerimizin ana önceliklerinden biri olması gerekiyor. Engellilerin toplum hayatımıza tam ve sorunsuz bir şekilde katılımı noktasında elbette devletin kanunlar, uygulama ve yaptırımlarla liderlik yapması şartının yanında toplumumuzun da hassasiyet göstermesi tüm toplum kesimlerinin adeta bir seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerekmektedir.

 

 Bu hafta farklı engel gruplarından binlerce engelli, bir hafta süresince, kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacaklar. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri dönmesin. Yıllardır süregelen engelli raporları da başta olmak üzere erişebilirlikle ilgili sorunlar ve alınmayan önlemler, yapılmayan görevler, kâğıt üzerinde kalıp uygulanmayan uygulamalar nedeniyle kısır döngüye dönüşen engellilik ile ilgili sorunlar sürmeye devam etmesin.

 

 Bugünden başlayarak toplumun tüm kesimlerini görev ve sorumluluk alanları içerisinde engellilerle ilgili her konuda farkındalık içinde olmaya; sizleri, sesimiz, sözümüz, gözümüz, kulağımız olmaya davet ediyoruz. Bizler Milletvekili dokunulmazlığı gibi her fırsatı kendilerine ayrıcalık yaratmak derdinde değiliz. Bizler sadece herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle geçireceğimiz 10-16 Mayıs Engelliler Farkındalık Haftasının toplumumuzun tüm kesimlerince amacına uygun değerlendirilmesini temenni ediyorum.   

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *