Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporunu Tamamladı

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, yaklaşık 3 aylık çalışmanın ardından çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi. Raporda, yaşlılara özel kanun yapılması önerisine yer verildi. Komisyonun tespit ve önerilerinin yer aldığı rapor, Meclis Başkanlığı'na sunulacak.


226 Görüntüleme

Komisyon, yaşlıların hayatının çeşitli alanlarında yaşadıkları sorunları makro ve mikro düzeyde tespit ederek, alınması gereken tedbirleri belirledi. Raporda, yaşlanmanın sadece bugün değil geleceğin konusu olduğu ve yaşlılara yönelik sosyal politikaların toplumu yaşlılığa hazırlayacak veriye dayalı şekilde oluşturulmasına dikkat çekildi. Raporda, nüfusun yaşlanma hızını azaltmak ve genç nüfusu artırmak için çocuk sayısının artırılmasına yönelik nüfus politikalarının geliştirilmesi gerektiği belirtilerek, "Örneğin; annelik izninin artırılması, çocuk başına verilen ödeneklerin artması, çocuk bakımı için destek verme gibi politikalar geliştirilmeli. Toplumdaki sosyal, ekonomik ve beşeri alanlarda gelişme sağlamak için çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde de yaşlanmayı ve yaşlılık dönemine yatırımı merkeze alarak yaşlanma ana akımlaştırılmalıdır. Yaşlılık dönemine yatırım erken, orta ve son dönem yatırımlar olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır" denildi.

'YAŞLILARA ÖZEL KANUN ÇIKARILMALI'

Raporda, yaşlı haklarının iyileştirilmesine ilişkin tespit ve önerilere de yer verildi. Özel olarak yaşlıların korunmasını düzenleyen kanun bulunmadığına dikkat çekilen raporda, "Yaşlı bireylerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasının temin edilmesi, çalışma yaşamı ve çalışma yeteneğinin teşvik edilmesi, ailede, çalışma yaşamında ve toplumda yaş temeline bağlı ayrımcılığın önlenerek onurlu yaşlanmanın sağlanması amacıyla 'Yaşlılar Hakkında Kanun' düzenlenerek yaşlı haklarının korunması ve güçlendirilmesi konusunda yaşlılara özel mevzuat oluşturulmalıdır" denildi. 

Ayrıca yaşlıların haklarına ilişkin taraf devletlere yükümlülükler getiren uluslararası sözleşmenin bulunmadığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi: 

"Taraf olan devletlere yükümlülükleri ve hukuki bağlayıcılığı bulunacak yaşlı bireylere yönelik bir uluslararası sözleşmenin ihdas edilmesi konusunda Birleşmiş Milletler ile çalışmalar yürütülmelidir. Yaşlı bireylerin toplumda maruz kalabileceği her türlü ayrımcılığa karşı korunmaları anayasa ile güvence altına alınmış bir haktır. Yaşlı bireylerin hizmet alıp, verdikleri resmi veya özel kurum ayrımı yapılmadan ayrımcılığa maruz kalmalarının önüne geçilmeli ve yaşlı bireylerin tüm hakları yaşamın her boyutunda koruma altına alınmalıdır. Ayrıca yaşlı hakları konusunda kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu geliştirecek üst düzey bir kurul ve politika belgesi bulunmamaktadır. Yaşlı haklarının geliştirilmesine ve kullanımının yaygınlaştırılmasına ilişkin öneride bulunulmalı, çalışmalar yapılmalı, yapılan ve yapılacak çalışmalar değerlendirilmeli; yaşlı hakları konusunda kurumlar arası iş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek üzere yaşlılıkla ilgili faaliyet gösteren kurumların ve tüm paydaşların temsilcilerinin katılacağı Yaşlı Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturulmalıdır. Yaşlı bireylerin toplumsal haklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde rol alan, yaşlılara yönelik hizmet sunan kamu kurumları, sunulan hizmetler hakkında yaşlılarda ve ailelerinde farkındalık oluşturmak için tanıtım faaliyetleri yürütmeli; resmi sosyal medya hesaplarını daha etkin kullanmalıdır."

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *