Su zehirlenmesine dikkat!

Vücuda ihtiyaçtan fazla su girmesi sonucu su zehirlenmesi durumu söz konusu olabiliyor. Su zehirlenmesi hakkında konuşan Diyetisyen Mehmet Emre Kahraman, “Aşırı su tüketimi sonucu su zehirlenmesi böbreklerin idrar yoluyla atabileceğinden daha fazla su içildiğinde meydana gelmekte ancak tek faktör suyun miktarı değil. Suyun tüketilirken süre kısmına da dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.


831 Görüntüleme

Vücudumuzdaki tüm hücre ve organların düzgün bir şekilde işleyişinin devamı için vücudumuzun yeterli miktarda su kullanımına ihtiyacı vardır. Ter ve idrar yoluyla kaybedilen suyun yerine konulması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Mehmet Emre Kahraman, Yeterli miktarda su tüketilmemesinin yorgunluk, baş dönmesi ve kas kramplarına neden olabileceğini söyledi. Bununla birlikte aşırı su tüketilmesinin de su zehirlenmesine yol açabileceği konusunda dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

‘¬BEYİNDE SIVI BİRİKMESİNE SEBEP OLABİLMEKTE VE BEYİN SAPI BU DURUMDAN ETKİLENMEKTEDİR’

Su zehirlenmesinin aşırı su tüketimi sonucu meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Diyetisyen Kahraman, “Beynin fonksiyonlarını yerine getirememesi işlevinin bozulmasıdır. Aşırı su tüketim sonucunda kanda su miktarı artar, artan su miktarı başta sodyum olmak üzere elektrolitlerin kandaki çoğunluğunun azalmasına sebep olmaktadır. Kandaki sodyum litreleri 135 milimol litrenin altına düştüğünde sodyum eksikliğinden dolayı vücudumuzda hiponatremi belirtileri görülmektedir. Hiponatremi belirtileri bulantı, halsizlik, çift görme gibi kendini gösterir. Sodyum hücre içi ve dışı sıvı dengesini sağlayan en önemli elektrolittir. Aslında kandaki sodyum yoğunluğunun düşmesi sonucu hücrelerin içine doğru sıvı geçişi olur ve hücre şişmeye başlar. Bu durum beyin hücrelerinde gerçekleştiğinde potansiyel olarak hayati bir tehlike oluşturabilir. Beyin hücrelerinin içi şiştiğinde kafa hacmi artmaktadır. Şiddetli vakalarda artan kan basıncı sersemlik gibi durumlarda görülebilmektedir. Bu durumlar oldukça ciddi belirtilerdir. Beyinde sıvı yani ödem birikmesine sebep olabilmekte ve beyin sapı bu durumdan etkilenmektedir” ifadelerini kullandı. 

‘SUYUN TÜKETİLİRKEN SÜRE KISMINA DA DİKKAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR’

Fazla su tüketimi su zehirlenmesine yol açarak ölüme dahi sebep olabileceğini su zehirlenmesi durumunun yaşanmaması için su tüketilirken aralıklı olarak su içilmesi hakkında uyaran Diyetisyen Kahraman, “Su zehirlenmesi, nöbet, beyin hasarı, koma hatta ölüm gibi sonuçlara sebep olabilmektedir. Aşırı su tüketimi sonucu su zehirlenmesi böbreklerin idrar yoluyla atabileceğinden daha fazla su içildiğinde meydana gelmekte ancak tek faktör suyun miktarı değil. Suyun tüketilirken süre kısmına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Hiponatremi belirtileri bir anda 3 -4 litre su tüketimi sonucunda görülebilmektedir. Böbrekler günde en fazla 20 litreye kadar idrar atabilmektedir yani böbreklerimiz saatte ortalama 0,8’le 1 litreden fazla suyu idrarla atamaz. Bir günde tüketilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte ne kadar ihtiyaç olduğunu belirlemek vücut yapımıza, fiziksel aktivitemize ve bulunduğumuz iklime göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak günlük 2.5 veya 3.9 litre arasında su tüketiminin tamamlanması gerekir” şeklinde konuştu. 

‘SU TÜKETİMİNİN BİREYSEL OLARAK PLANLANMASI GEREKİR’

Su tüketiminin bireysel olarak planlanması gerektiğini dile getiren Diyetisyen Kahraman, “Bazı insanlar halen günlük 8 bardak su tüketiminin normal olduğunu düşünmekte ama bu kuralla ilgili bilimsel bir çalışma mevcut değil. Su tüketiminin bireysel olarak planlanması gerekir. Buradaki en önemli nokta susadığımızda kesinlikle su tüketmemiz gerekir ancak bu tüketim kısmının belirli aralıklarla yapılması sporcu, yaşlı ve hamileler içinde ekstra bir ekleme yapılmasını önermekteyiz” diye konuştu. 

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *