Fiyat artışı beklentisi beyaz eşyada tüketici davranışını değiştirdi

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), düzenlediği basın toplantısında sektörün 2023’ün ilk 9 ayında aldığı sonuçları değerlendirdi. Yurt içi satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttığı sektörde, TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Türkiye’deki tüketici hala fiyatlar artacak diye endişeli. Özellikle evlilik alışverişi hazırlıklarını 1-2 ay daha önceye çekildiğini gördük. Hane halkının beyaz eşya kullanımı, bulaşık makinesinde yüzde 80’lerin üzerinde. Bu dünyadaki en ileri


438 Görüntüleme

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) 2023’ün ilk 9 ayında aldığı sonuçların değerlendirildiği basın toplantısı düzenledi. Şişli’deki bir otelde düzenlenen toplantıya Türkiye’de beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün yüzde 90’ını temsil eden TÜRKBESD’in üyeleri, TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, Genel Sekreter Ayşe Keskinkılıç, TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri katıldı.  
Derneğin paylaştığı bilgilere göre 2023’ün ilk 9 ayında, 6 ana üründe yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttı. TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatları ise bu dönemde yüzde 12 oranında düşüş gösterdi.  Yılın ilk 9 ayında altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 4 oranında azalma gösterdi.  Üretim miktarı da bir önceki döneme göre yüzde 1 azaldı.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞÜN BİR DÖNEM DAHA DEVAM EDECEĞİ GÖZÜKÜYOR

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “İlk 9 aydaki rakamlara baktığımızda iç pazarda yüzde 18 artış görüyoruz. Aynı dönemde ihracata baktığımızda ise 12 puanlık bir düşüş var. Bu düşüşün üretimimize yansıyıp yansımadığına baktığımız zaman ise iç Pazar ve ihracat toplamında 4 puanlık bir azalma görüyoruz. Özellikle 9 ayda yaptığımız 24.4 milyon geçen seneyle aynı seviyede, 1 puanlık bir düşüş var. İhracattaki düşüşün altında yatan sebep elbette Avrupa’daki genel ekonomik durağanlık. Rusya Ukrayna savaşıyla başlayan, enerji maliyetleri kaygısıyla iyice büyüyen, arkasından da elbette enflasyona alışkın olmayan Avrupa toplumunun yüksek enflasyonla karşılaşıp güvenini iyice yitirmesi sonucu tüketimini yavaşlatması büyük etki oldu. Özellikle geçen senenin ortasından başlayan şekilde biz ihracatta düşüşleri yaşadık. Bunun bir dönem daha devam edeceği gözüküyor. Tahminimiz 2024 senesinin ilk çeyreğinde rakamların tekrar kendine gelmesidir" ifadelerini kullandı.  

TÜKETİCİ FİYATLAR ARTACAK DİYE ENDİŞELİ  
Sığın, “Türkiye’deki tüketici hala fiyatlar artacak diye endişeli. Dolayısıyla ihtiyacı olanı almak için imkanları varsa derhal harekete geçiyor ve akıllıca davranıyor. Özellikle evlilik alışverişi hazırlıklarını 1-2 ay daha önceye çekildiğini gördük. Böyle bir davranış farkı var. Tüketiciler her zaman en akıllıcasını ve kendi bütçelerine en uygunu yapıyorlar. Dolayısıyla bu konuda da tüketicinin davranışını doğru buluyoruz. Orta Vadeli Plan’a ve açıklanan resmi rakamlara baktığımız zaman önümüzdeki yıllarda enflasyonun devam edeceğine dair bir beklenti var. Enflasyon zaten tarif olarak fiyat artışı demek, fiyat artışlarını genel olarak beklemek gerçek dışı olmaz" dedi. 

BEYAZ EŞYA KULLANIMI BULAŞIK MAKİNESİNDE YÜZDE 80’LERİN ÜZERİNDE 
Sığın, “Türkiye beyaz eşya kullanımı konusunda oldukça ileri bir seviyede. Hane halkının beyaz eşya kullanımı, bulaşık makinesinde yüzde 80’lerin üzerinde. Bu dünyadaki en ileri seviyedeki beyaz eşya kullanım oranlarından bir tanesi. Pek çok hanede, 20 milyonun üzerindeki hanenin evinde beyaz eşya var ve her sene bunların yaklaşık yüzde 10’u yenileme yapmak zorunda. Ürünleri eskiyor, ihtiyaçlar değişiyor, kullanılamaz hale geliyor. Dolayısıyla buradaki yenilemenin biz devam edeceğini görüyoruz. Kampanyalar olsun, olmasın… Üretimi sürdürmek, istihdamı ve kapasiteyi korumak adına mümkün olan en iyi maliyet yönetimi yapılmaya ve en iyi fiyatlar ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Bu konuda sürümü elde etmek için bütün şirketler bu senenin hepsini neredeyse kampanyayla geçirdiler. Ben bunun önümüzdeki 6 ay daha devam edeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.  TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri de, tüketicileri yetkili servis konusunda Ticaret Bakanlığı’nın sitesinden destek almaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. 

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *