Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Öncelik insani ateşkes ve Mariupol'deki sivillerin tahliyesi

Ukrayna’da yaşanan savaş sebebiyle görüşmelerde bulunmak için Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşme sonrasında ortak basın toplantısına katıldı. Çavuşoğlu “Rusya’nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna Krizi’nde de görüşlerimizi açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız” dedi.


310 Görüntüleme

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti;

“Bugün özellikle Antalya’dan sonra tekrar burada bir araya gelmekten mutluyuz. Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan savaş ve krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Endişe ve eleştirilerimizi dürüst ve samimi bir şekilde paylaştık. Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık ve bunun gerekliliğini her vesileyle vurguladık. Başından beri hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik ve sarf ediyoruz. Ancak maalesef Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana yıkım ve insani dram artarak devam ediyor. Binlerce sivil hayatını kaybetti ve 3 milyonu aşkın insan Ukrayna’yı terk etti. Bu gidişata son verilmesi, akan kanın artık durması lazım. Hep vurguladığımız gibi savaşın kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz.”

'TÜRKİYE, RUSYA’NIN GÜVEN DUYDUĞU BİR ÜLKEDİR'

Bakan Çavuşoğlu konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

“Türk-Rus ilişkileri yakın tarihte de önemli sınamalardan geçmiştir. Liderlerimiz arasında karşılıklı saygı ve güvene dayalı güçlü bir diyalog mevcuttur. Bu diyaloğun ikili ilişkilerimiz için olduğu kadar bölgemizin istikrar ve güvenliği için de son derece yararlı sonuçlar getirdiğine ve bundan sonra da getireceğine inanıyoruz. Rusya’nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak verdiği bir ülke olarak Ukrayna Krizi’nde de görüşlerimizi açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Ukrayna’daki ve bölgedeki şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik ve bu inancımızı sürdürüyoruz. Belarus’taki görüşmeleri destekliyoruz, teşvik de ediyoruz ve olumlu sonuç getirmesini yürekten temenni ediyoruz. Her iki tarafla da görüşen bir ülke olarak bu sürece elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Nitekim bu çerçevede Antalya’da Sayın Kuleba ve Sayın Lavrov ile bir araya gelmiştik. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların daha iyi anlaşılabilmesi için ve ortak zeminde buluşulabilmesi için faydalıdır ve bunu kolaylaştırır.”

‘ÖNCELİK, MARİUPOL’DEN VATANDAŞLARIMIZI VE SİVİLLERİ TAHLİYE ETMEK’

Görüşmelerde önceliğin insani bir ateşkes olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu süreçte ne zaman arasam veya mesaj atsam hemen bana dönen Sergey Lavrov’a huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Tabi başka ülkelerin de elbette değerli çabaları oldu. Zira hepimizin amacı aynı, savaş durmalı ve insanlar ölmemeli. İnsani trajedinin sona erdirilmesi için yine hep birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Bu hepimizin öncelikli konusu. İşte bu anlayışla bugün Moskova’ya geldim. Biliyorsunuz Türkiye olarak ciddi bir tahliye operasyonu gerçekleştirdik. 15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye’ye getirdik. Bunların bir kısmını Rusya üzerinden gerçekleştirdik ve bu süreçte verdikleri destek için Rusya Federasyonu’na da çok teşekkür ediyorum. Ve şimdi özellikle Savunma Bakanlarımız da temas halindeler. Şu anda bizim önceliğimiz özellikle Mariupol’dan vatandaşlarımızın ve sivillerin güvenli bir şekilde çıkartılmasıdır. Bu konuları kendisiyle Antalya’da da ele aldık ve telefonda da ele aldık. Bu konuda özellikle Sergey Lavrov’un çabaları takdire şayandır. Umarım en kısa süre içinde buradan siviller çıkartılır, bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Ayrıca burada ve diğer bölgelerde yaşayan insanlara da hiç ayrım yapılmaksızın insani yardımların ulaştırılması gerekiyor, komşu ülkelere ulaştırıldığı gibi. Bunların hepsini bugün yine samimi bir ortamda memnuniyetle söylerim ki ele aldık” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“Diğer taraftan tabi önce insani ateşkes sonra kalıcı bir ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi samimi bir şekilde her iki tarafla da paylaşıyoruz. Amacımız, bu yaşananlardan ders alıp bölgenin istikrarı ve barışı için hep birlikte çalışmaktır. Biz diplomasiyi önceleyen çabalarımızı bu süreçte artırarak devam ettireceğiz. Tabi bu süreçte Rusya’nın ve Ukrayna’nın bize olan güveni olmasaydı, bu çabalarımızı yeterince yerine getiremezdik. Diğer taraftan mevkidaşım Sergey lavrov’un da söylediği gibi ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık ve Suriye’deki süreci ele aldık çünkü özellikle Anayasa Komisyonu’nun sonuç getirmesi önemli. Libya’daki gelişmeleri de değerlendirdik. Güney Kafkasya’nın barışı ve istikrarı için birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Bizim de Ermenistan’la başlatılan bir sürecimiz var, özel temsilcilerimiz ilk toplantılarını Rusya’nın kolaylaştırıcılığında burada Moskova’da gerçekleştirdi. İkinci toplantı Viyana’da oldu. Benim de Antalya Diplomasi Forumu marjında Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile verimli bir görüşmem oldu. Bu görüşmeyi sürdüreceğiz, Rusya’nın da tam desteği var. Başından beri bu süreci desteklediklerini biliyoruz. Azerbaycan’ın da aynı şekilde desteği var. Hep birlikte önce şu ateşkesi bir sağlayalım, bir barış olsun ve tüm bölgemizin bir barış bölgesi olması için samimi bir şekilde gayretlerimizi sürdürelim.”

BAKAN ÇAVUŞOĞLU BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

Resmi ziyaret kapsamında geldiği Moskova’da mevkidaşı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ortak basın toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna ve Rusya Devlet Başkanlarını bir araya getirme çabası konusunda gelen soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu “Öncelikle Sergey’in de söylediği gibi bugüne kadar yapılan müzakerelerin olumlu bir şekilde seyretmesine bağlı. Burada müzakere edilen konular var, her iki ülke adına ben bu konuların detaylarına girecek değilim. Ama yakınlaşmaların olduğunu da biliyorum. Sonuçta bir mutabakat sağlandığı zaman liderler düzeyinde verilmesi gereken kararlar da var, en üst düzeyde bu kararın verilmesi lazım çünkü ciddi bir süreç. Ve bu noktaya gelindiği zaman biz elbette daha önce Cumhurbaşkanımızın, her iki ülke cumhurbaşkanıyla da konuştuğu gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Ama daha önce ‘bu teknik düzeydeki görüşmeler de Türkiye’de olsun’ demişti özellikle Ukrayna. O zaman Ukraynalılara da söyledik, önemli olan şu anda toplantının yeri değil, önemli olan bir an önce Rusya Federasyonu’yla Ukrayna’nın bu sonuç odaklı müzakerelere başlamasıdır. Ve kendilerini Belarus’a gitmeleri yönünde de biz teşvik ettik. Tabii ki biz savaş başlamadan önce de bu çabalarımızı sürdürdük, bir araya getirme konusunda. O zaman mümkün olmadı. Şimdi bu noktada bir yakınlaşma olursa, liderler düzeyinde bir buluşma gerçekleşirse biz buna memnuniyetle ev sahipliği yaparız” ifadelerini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU, MOSKOVA'DAN UKRAYNA'YA GEÇECEK

Antalya’da iki ülkenin bakanlarının yaptığı görüşmenin tekrarı olup olmayacağı konusundaki soruyu Bakan Çavuşoğlu şöyle yanıtladı;

“Umarım bir daha bizim düzeyimizde bir toplantıya ihtiyaç kalmaz. Ben elbette birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan, arabuluculuk yapmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Bir daha bu formatta bir toplantıya ihtiyaç kalmadan inşallah iki lider bir araya gelir, bir anlaşma yapmak üzere bir araya gelir, bir ateşkes için bir araya gelir. Biz tabii ki çabalarımızı sürdüreceğiz. Buradan da Ukrayna’ya gidip mevkidaşım Kuleba’yla görüşeceğiz.”

"MARİUPOL'DE CİDDİ SIKINTILARIMIZ VAR"

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirten Çavuşoğlu, Ukrayna’dan yapılacak tahliyeler konusunda şunları kaydetti;

“Mariupol’de ciddi sıkıntımız var. Ve çatışmalar devam ettiği için sivillerin buradan çıkması çok zor. Risk alarak çıkan bazı vatandaşlarımız da var veya yerel halk da var. Bu tabi çok riskli bir şey. Burada her iki tarafla da görüşüyoruz. Burada bir ateşkesin olması hatta biz ‘bazı gözlemciler de olabilir’ dedik çünkü her iki taraftan da çatışmalarla ilgili ya da koridorla ilgili farklı bilgiler geliyor. Ama bu insani bir durum ve bize göre Ukrayna’nın sınır ve toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülke olarak insanları bir ateşkesten sonra ne tarafa gitmek istiyorsa, hangi güzergahtan bu şehri terk etmek istiyorsa ona izin vermemiz gerekiyor. Bu insani bir durum. Biraz önce söyledim bazı vatandaşlarımızı Rusya’nın desteğiyle Soçi’ye kadar getirip oradan Türk Hava Yolları’yla ülkemize getirdik. Şimdi maalesef sahada bir anlaşmazlık var. Çatışma var. Her iki tarafın da söylediği farklı, bu arada başta da söyledim Sergey Lavrov beni gece yarısı bile aradı, kaç vatandaşımızın olduğunu sordu, çaba sarf ettiklerini görüyoruz. Aynı şekilde Savunma Bakanı Şoygu’yla askerlerimiz de kendi aralarında temastalar. Ukrayna ile de temastayız. Ama bu sadece bizim vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu değil. Orada yaşayan yüzbinlerce insanı ilgilendiren bir konu. İnsani yardımların hiçbir sorun, engelle karşılaşmadan oraya ulaştırılması gerekiyor. Umarım bu konuda kısa bir sürede netice alırız.”

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *